+31(0)617 144 968 ave@ianusweb.com

SSL-certificaat en vindbaarheid: medicijn erger dan de kwaal?

Google hecht steeds meer waarde aan verificatie en veiligheid van websites. Op zich is daar wat voor te zeggen. Zeker als het gaat om webshops en sites waar bezoekers privacygevoelige informatie achterlaten. Ook de overheid maakt er een punt van dat deze informatie goed beveiligd wordt. Privacy is meer en meer een hot issue en dus ook voor zoekmachines.

Van HTTP naar HTTPS

In dat licht raadt Google het gebruik van het zogenaamde SSL-certificaat aan. Met dit certificaat wordt aangetoond dat een bezoeker daadwerkelijk de site van een organisatie bezoekt, en niet die van een andere partij – met wellicht duistere intenties. Een website met een SSL-certificaat geeft in de adresbalk van je browser een groen slotje of zelfs groene bedrijfsnaam, en het site-adres wordt dan HTTPS i.p.v. HTTP.

Het stimuleren en gebruiken van dat certificaat klinkt daarom logisch. Zeker omdat Google sites in vindbaarheid (SEO) beloont die voorzien zijn van zo’n SSL-certificaat. Een site met HTTPS wordt dus meer en meer een factor van belang qua vindbaarheid. Bovendien is een SSL-certificaat niet duur en is het snel geïnstalleerd.

De paradox: SSL kan de vindbaarheid juist onderuit halen!

Je zou dus denken: “OK, dat moet ik ook hebben voor mijn site”. Er kleeft echter een groot gevaar aan het gebruik van dit certificaat: het kan zeer nadelig uitvallen voor de vindbaarheid/SEO. Het medicijn kan daarmee erger dan de kwaal zijn.

Het activeren van een SSL-certificaat is namelijk ingrijpend voor de site. In de ogen van zoekmachines komt het er in feite op neer, dat er een compleet nieuwe website wordt gelanceerd. Qua functioneren en functionaliteiten is hier niets van te merken op de voorgrond. Achter de schermen echter des te meer.

Zeker voor oudere sites met sterke posities in de onbetaalde zoekresultaten op belangrijke zoektermen kan dit funest uitpakken. Het kan gebeuren dat de vindbaarheid compleet in elkaar zakt met alle gevolgen van dien voor aanvragen en/of omzet. Het gekke is dat Google niet veel aandacht aan dit ‘neveneffect’ besteedt.

IanusWeb installeert uw SSL-certificaat!

Op termijn is het doorvoeren van een SSL-certificaat voor uw WordPress-site wel sterk aan te raden. Als je het wilt laten doen, laat het dan doen door ons. Wij voeren een dergelijk SSL-certificaat niet rücksichtslos door. Wij zorgen er ook voor dat het SEO proof gebeurt. Zodat je na afloop niet veilig maar onvindbaar bent geworden.

En wil je een nieuwe site in WordPress? Laat deze dan meteen in HTTPS bouwen. Wel zo gemakkelijk en SEO vriendelijk! Hier kunnen we je uiteraard ook mee helpen.

Ook uw WordPress-site beveiligen met SSL

IanusWeb verzorgt de SEO-vriendelijke implementatie van HTTPS. Voor beter (Google)resultaat…